توسط بخش «تنظیمات» میتوان تنظیمات گوناگونی در سامانه صورت داد. به طور کلی «تنظیمات عمومی»، «کاربری»، «محتوا»، «صفحات»، «زبان» و «رایانامه» مواردی هستند که در این بخش قابل مدیریت هستند. در ادامه به شرح تنظیمات در دسترس در این بخش پرداخته شده است.
در این زیربخش، تنظیمات عمومی سامانه در دسترس بوده و همانگونه که در شکل 1 مشاهده میشود، در این قسمت چندین فیلد در سه بخش «نصب و راهاندازی وبگاه»، «تنظیمات عبارت امنیتی» و «تنظیمات زمان» از تنظیمات موجود است که در ادامه توضیح داده شده است.
در بخش نصب و راهاندازی وبگاه، تنظیمات به شرح زیر است:
این بخش، فقط یک تنظیم را در بر میگیرد و آن وضعیت نمایش عبارت امنیتی در صفحه «ثبتنام» است. در صورت فعالسازی این تنظیم، در صفحه «ثبتنام»، کاربر میبایست عبارت امنیتی را وارد کند تا اجازه ارسال فرم اطلاعات را داشته باشد. فعالسازی این گزینه تأثیر بسیار زیادی در افزایش امنیت سامانه و جلوگیری از عضو شدن روباتها دارد.
قسمت دیگر در زیر بخش تنظیمات عمومی، تنظیمات زمان است که فیلدهای آن به شرح زیر است:
شکل 2: نمایش تاریخ نسبی برای زمان ایجاد یک نوشته در موتوشاب
بخش دیگری از تنظیمات، مربوط به کاربران سامانه است که مواردی چون وضعیت «تصویر نمایه»، صفحه «ثبتنام» و «حریم خصوصی» را شامل میشود. در ادامه به شرح این تنظیمات پرداخته شده است.
در این بخش میتوان تنظیم کرد که کاربران در سامانه با چه عنوانی (توسط «نام واقعی» یا «نام کاربری») نمایش داده شوند. به صورت پیشفرض این مقدار بر روی «اسم واقعی» است.
در این بخش میتوان تنظیم کرد که آیا کاربران ملزم به تایید رایانشانی خود باشند یا خیر. در صورتی که این تنظیم غیرفعال شود کاربر پس از ثبتنام نیازی به تایید رایانشانی خود ندارد و وابسته به تنظیمات حریم خصوصی که در ادامه شرح داده شده است، میتواند بلافاصله پس از ثبتنام، در موتوشاب فعالیت داشته باشد.
در بخش «تنظیمات تصویر نمایه» تنظیمات زیر در دسترس است:
این بخش شامل یک تنظیم تحت عنوان «مشاهده بخشها به صورت زبانه» است. با فعالسازی این گزینه، هر بخش به صورت یک زبانه در آمده و پرسشهای مربوط به هر بخش داخل زبانه بخش متناظر قابل مشاهده خواهند بود.
در این قسمت دو رفتار از سامانه در فرایند ثبتنام را میتوان تنظیم کرد.
فعالسازی گزینه شرایط استفاده: با فعالسازی این گزینه، کاربران در هنگام ثبتنام باید به صورت اجباری شرایط استفاده از سامانه را تایید کنند.
این بخش شامل تنظیمات کاربری مرتبط با حریم خصوصی (شکل 4) است:
شکل 4: بخش حریم خصوصی در واقع در صفحه تنظیمات کاربری
در صورتی که مدیر تمایل داشته باشد که کاربران وارد نشده همواره به صفحه «ورود» هدایت شوند و هیچ اطلاعاتی از سامانه را مشاهده نکنند کافی است تا مقدار این تنظیم را برابر با «نه» قرار دهند. در صورتی که مدیر بخواهد کاربران مهمان برخی صفحات را مشاهده کرده و برخی دیگر را نتوانند، کافی است که مقدار این تنظیم را بر روی «بله» قرار داده و در تنظیمات صفحه پیکربندی مناسب را صورت دهند. در صورتی که گزینه «با گذرواژه» انتخاب شود، کاربران برای مشاهده محتوا لازم است ابتدا رمز عبوری که مدیر در این قسمت تخصیص داده است را وارد کنند.
این بخش از تنظیمات در خصوص مطالبی است که در موتوشاب ایجاد میشود که نمایی از آن در شکل 5 وجود دارد. در ادامه به شرح تنظیمات این بخش پرداخته شده است.
برای کنترل ورودیهای متنی سامانه بوده و دارای تنظیمات زیر است:
دارای یک گزینه تحت عنوان «غیر فعالسازی چندرسانهای» است. با فعالسازی این گزینه، کاربران نخواهند توانست محتوای چندرسانهای مانند «تصویر» یا «ویدیو» را به نظرات اضافه کنند.
این بخش شامل دو تنظیم مهم است:
این قسمت شامل موارد زیر است:
این بخش از تنظیمات به جهت سفارشیسازی برخی از محتویات در موتوشاب فراهم شده است که در شکل 6 نمایی از آن قابل مشاهده است.
در موتوشاب سازوکاری منعطف برای مدیریت زبانهای سامانه طراحی شده است. بدین صورت که عبارات در تمامی قسمتهای سامانه به صورت کلیدهایی مشخص شده است. به عنوان مثال به جای عبارت «بررسی بهروزرسانی» در سامانه از کلید «admin+check_updates» استفاده شده است. هنگامی که موتوشاب صفحهای را برای نمایش آماده میکند با توجه به زبان فعلی سامانه مقدار مناسب را برای کلید مذکور انتخاب میکند؛ مثلا در صورتی که زبان سامانه فارسی باشد به جای کلید عبارت «بررسی بهروزرسانی» را نمایش میدهد. همچنین در صورتی که زبان سامانه انگلیسی باشد به جای کلید از عبارت «Check Updates» استفاده میکند. در نتیجه هر زبان شامل تعداد زیادی کلید-مقدار است. چرا که به ازای تمامی کلیدهای موجود در سامانه باید در آن مقادیر مناسب را تعیین شده باشد. بخش زبان دارای ابزارهای لازم برای مدیریت زبانهای موجود در سامانه است و دارای دو زبانه به نامهای «ویرایش زبان» و «زبانهای در دسترس» بوده که به ترتیب در شکل 7 و شکل 44 نمایش داده شده است. در ادامه به شرح این دو بخش پرداخته شده است.
زبانه ویرایش زبان که در شکل 7 نمایش داده شده است، تنظیم مقادیر عبارات برای نمایش در سامانه را امکانپذیر میکند. در این زبانه، توسط یک عبارت در بالای صفحه نشان داده شده است که مدیر در حال حاضر در حال ویرایش کدام زبان است که از طریق یک گزینه امکان تغییر زبان برای ویرایش وجود دارد. همچنین یک فیلد به نام «نمایش» برای مدیریت زبانهای بخشی از سامانه وجود دارد. همچنین یک فیلد هم برای جستجوی یک عبارت در یک بخش که در فیلد نمایش نشان داده شده است وجود دارد. با فشردن دکمه «برو» جستجو انجام خواهد شد و نتیجه در جدولی نمایش داده میشود. این جدول دارای دو ستون به نامهای «مقدار اصلی» و «ترجمه» است. در این جدول میتوان مقادیر ترجمه مربوط به مقدار اصلی در هر سطر را تغییر داد و با فشردن دکمه ذخیره، تغییرات این جدول در سامانه ذخیره خواهد شد.
با انتخاب زبانه «زبانهای در دسترس» شکل 8 مشاهده خواهد شد که نمایی از این زبانه را نشان میدهد. در این زبانه داخل جدولی زبانهای فعال در سامانه دیده میشوند که یکی از زبانها پیشفرض بوده و این امکان وجود دارد که با کشیدن زبان پیشفرض و رها کردن آن بر یک زبان دیگر، زبان پیشفرض را در سامانه تغییر داد. یک ستون نیز کلیدهای گمشده را برای هر زبان موجود نمایش میدهد. کلیدهای گمشده کلیدهایی هستند که برای آنها مقدار تعیین نشده است.
شکل 8: نمایی از زبانه زبانهای در دسترس
همچنین با قرارگیری بر روی هریک از زبانهای فعال در زبانه «زبانهای در دسترس»، چهار گزینه «مقدارها»، «ویرایش»، «ویژگی» و «غیرفعالسازی» (گزینه «غیرفعالسازی» برای زبان پیشفرض نمایش داده نمیشود) نمایش داده خواهند شد که در زیر شرح داده شده است:
شکل 9: نمایی از پنجره ویرایش زبان
شکل 10: نمایی از پنجره تکثیر زبان
با قرارگیری بر روی هریک از زبانهای غیرفعال در زبانه زبانهای در دسترس، پنج گزینه «مقدارها»، «ویرایش»، «ویژگی»، «فعالسازی» و «پاک کردن» قابل مشاهده است که گزینههای «مقدارها»، «ویرایش» و «تکثیر»، عملکرد یکسانی با گزینههای موجود برای زبانهای فعال داشته و دو دکمه باقیمانده در ادامه شرح داده
در قسمت «زبانهای در دسترس» که در شکل 8 نیز مشاهده میشود، یک قسمت برای افزودن زبان (بسته زبانی) جدید وجود دارد که با استفاده از این امکان کاربر مدیر میتواند زبانهای جدیدی را برای افزونههای مختلف اضافه کند. نحوه انجام کار در این قسمت بدینگونه است که ابتدا فایل مورد نظر باید انتخاب شود و سپس با فشردن افزودن، فایل بارگذاری میشود. نکته قابل توجه برای افزودن زبان جدید این است که باید فایل به فرمت XML استاندارد با نام مناسب (نام افزونه) یا مجموعهای از فایلهای زبانی XML باشند که در یک فایل zip فشرده شدهاند. با توجه به شکل 8 قسمت دیگری نیز به نام «استخراج زبان» در زبانه «زبانهای در دسترس» قابل مشاهده است که برای استخراج فایلهای زبانی افزونههای سامانه به کار میرود. با فشردن دکمه «استخراج»، فهرستی از تمام افزونهها به همراه زبانهای موجود در سامانه ظاهر میشوند که با انتخاب هر کدام از افزونهها به همراه زبان موردنظر آنها و پس از فشردن دکمه تایید استخراج، زبانهای انتخابشده افزونههای انتخابشده به صورت یک فایل با فرمت zip استخراج خواهند شد. در نتیجه میتوان از ترجمه یک افزونه در سامانه پس از اصلاح و بهبود داخل همین بخش، پشتیبان تهیه کرد تا در صورت لزوم دوباره در سامانه بارگذاری گردد.
در این بخش از تنظیمات، میتوان اطلاعات «SMTP» موتوشاب را با هدف ارسال رایانامه تعیین کرد. شکل 11 تنظیمات صفحه «SMTP» را نشان میدهد.
با توجه به شکل 11، فیلدهای مشخصات «SMTP» عبارتاند از:
همچنین، برای اطمینان از اتصال درست «SMTP» توصیه میشود با فشردن دکمه «اتصال را بررسی کن» درستی اتصال آزمایش شود. با فشردن دکمه «ذخیره» این مشخصات در سامانه ذخیره میشوند.
در بخش «پوسته» قابلیتهایی برای «نصب»، «حذف» و «شخصیسازی» پوستههای سامانه وجود دارد که در ادامه به شرح آن پرداخته شده است.
نمایی نمونه از این بخش در شکل 12 قابل مشاهده است. مشخصاتی مانند «پوستههای فعال» و «پوستههای داشبورد» مدیریت به همراه نمایشگر اطلاعات پوسته در شکل 12 قابل مشاهده هستند.
شکل 12: نمایی از پوستهها در بخش پوسته مدیریت
با کلیک ماوس بر یک پوسته، امکاناتی نظیر «فعال کردن» و «پاک کردن» برای پوسته ظاهر میشود که در شکل 13 نمونهای از این گزینهها نمایش داده شده است.
شکل 13: دکمههای پاک کردن و فعالسازی در پوستهها
همچنین با توجه به شکل 12 امکان افزودن پوسته جدید وجود دارد که با انتخاب یک پوسته و فشردن دکمه «بارگذاری»، یک پوسته جدید بارگذاری خواهد شد.
این قسمت دارای سه زبانه است که عبارتاند از: «تنظیمات پوسته»، «CSS» و «گرافیک». در ادامه در خصوص هر کدام از این بخشها شرح داده شده است. تنظیمات پوسته: نمایی نمونه از زبانه تنظیمات پوسته در شکل 14 قابل مشاهده است. مشخصات پوستهای که در حال حاضر مورد استفاده است در این صفحه نمایش داده شده است.
شکل 14: نمایی از زبانه تنظیمات پوسته در سفارشیسازی پوسته
به علاوه، امکاناتی برای شخصیسازی قالب در این بخش وجود دارد که عبارتاند از: تنظیمات عمومی: در برگیرنده مشخصات عمومی پوسته است که امکان شخصیسازی آنها وجود دارد. این مشخصات به قرار زیر هستند:
رنگها: امکان تغییر برخی از رنگهای اصلی سامانه را مهیا میسازد. این رنگها عبارتاند از:
دو دکمه نیز در این زبانه وجود دارند که عبارتاند از:
این زبانه برای تنظیم «CSS» پوسته سامانه استفاده میشود. دارای دو فیلد «CSS» موجود (فقط برای خواندن) و ویرایش «CSS» است که نمایی از آن در شکل 15 دیده میشود.
شکل 15: نمایی از زبانه CSS پوسته سامانه
در صورت تمایل مدیر برای ویرایش «CSS» سامانه او قادر خواهد بود تا «CSS» ویرایش شده را از طریق فیلد «ویرایش CSS» وارد کرده و با فشردن دکمه ذخیره آن را در سامانه بهروزرسانی کند.
در بخش «گرافیک» تمامی فایلهای تصویری که به عنوان «لوگو»، «سرآیند» و… در سامانه بارگذاری شده باشند قابل مشاهده و مدیریت هستند.
موتوشاب امکانات بسیار منعطفی برای ایجاد و حذف صفحات جدید، ویرایش صفحات موجود و تعریف سطح دسترسی بر روی این صفحات را دارا است. بدین صورت که میتوان علاوه بر صفحات موجود سامانه صفحات جدیدی تعریف کرد، پیوند به این صفحات را در منوی اصلی سامانه ایجاد کرد و محتوای دلخواه خود را داخل این صفحات قرار داد. نکته جالب آنکه میتوان تعیین کرد که کاربران مهمان قادر به مشاهده صفحات باشند یا فقط کاربران ثبتنام کرده پس از ورود بتوانند این صفحات را رؤیت کنند. بخش صفحات در قسمت مدیریت با همین هدف ایجاد شده است. زیربخشهای این قسمت از مدیریت در ادامه شرح داده شده است.
این قسمت برای مدیریت چندین بخش از صفحات سامانه به کار میرود و نمایی از این قسمت در شکل ## آورده شده است. قبل از شرح این صفحه میبایست تصریح شود که صفحات در موتوشاب به سه دسته تقسیم میشوند:
در نتیجه در مدیریت صفحات در سه بخش میتوان صفحات را مشاهده و مدیریت کرد. در قسمت «منو اصلی» صفحاتی که در منوی اصلی سامانه قابل مشاهده هستند در دسترس هستند. با حرکت موشواره بر روی از این گزینهها امکان ویرایش هر کدام وجود دارد. فرم ویرایش صفحه در شکل 16 قابل مشاهده است. همانطور که از شکل پیداست علاوه بر «نام منو» تنظیمی برای سطح دسترسی صفحه وجود دارد که «قابل مشاهده برای» نام دارد. توسط این تنظیم میتوان معین کرد که آیا کاربران مهمان و همچنین کاربران ثبتنام کرده، مجاز به مشاهده صفحه مذکور هستند یا خیر. بر اساس راهنمای پایین صفحه، در گزینههای موجود در قسمت «منوی اصلی»:
همچنین با انتخاب هر گزینه در صفحه و کشیدن موشواره امکان حرکت افقی منو به جهت تعیین ترتیب آنها وجود دارد. تعیین صفحه نخستین: همواره اولین منو از سمت چپ که کاربر بازدیدکننده امکان مشاهده آن را داشته باشد، صفحه نخستین خواهد بود. کاربری که از موتوشاب دیدن میکند:
شکل 16: نمایی از مدیریت صفحات در بخش صفحات
شرایط مشابهی برای قسمت «منوهای پایینی» برقرار است. تفاوت این منو با منوی اصلی در محل نمایش آن است. منوی پایینی پایین صفحه قابل مشاهده است.
همانطور که ذکر شد در موتوشاب امکان تعریف صفحات جدید نیز وجود دارد. در صفحه مدیریت صفحات یک گزینه تحت عنوان «افزودن گزینه» است که با فشردن آن، کاربر مدیر به صفحهای مانند شکل 18 هدایت خواهد شد. این صفحه شامل فیلدهای زیر است:
پس از فشردن دکمه ثبت، یک گزینه جدید در منوی اصلی با نام مورد نظر در فیلد نام منو و با مشخصات بالا ایجاد خواهد شد.
شکل 18: نمایی از صفحه افزودن گزینه در منو اصلی مدیریت صفحات
صفحههای پنهان: صفحاتی هستند که در عین حضور در سامانه، نمایش داده نمیشوند و اگر نیاز به نمایش آنها باشد باید این صفحات را با کشیدن و رها کردن در منوهای دیگر قرار داد. همچنین با کشیدن گزینهها از منوهای دیگر مانند منوی پایینی به این بخش، امکان پنهانسازی گزینههای دلخواه وجود دارد.
در این بخش دو صفحه خاص در موتوشاب معرفی خواهند شد که عبارتاند از: «صفحه تعمیر و نگهداری» و «صفحه اسپلش». نمایی از صفحات ویژه در شکل 19مشاهده میشود.
دو گزینه زیر برای مدیریت این صفحه وجود دارد که عبارتاند از:
این صفحه در صورت فعالسازی، ابتدای ورود به سامانه به کاربر نمایش داده میشود و دارای مشخصات زیر است:
در موتوشاب، ساختار صفحه «نمایه کاربر» به صورت منعطف و مبتنی بر ابزارک طراحی شده است. در نتیجه توسط مدیر در بخش «تنظیمات صفحه نمایه کاربران» و حتی توسط خود کاربران امکان سفارشیسازی مناسبی از جمله «افزودن» یا «حذف» ابزارک و همچنین پیکربندی ابزارک فراهم شده است. در این صفحه میتوان ابزارکهای موجود در صفحه نمایه کاربران و نحوه چینش آنها را مدیریت کرد. همانطور که در شکل 20 مشاهده میشود، نمایه کاربران دارای سه بخش «بالایی»، «میانی» و «پایینی» است. کلیه عناصر این سه بخش با کشیدن و رها کردن در جایگاه مناسب، قابل تنظیم هستند. قسمت دوستونه میانی نمایه دارای یک وسیله برای تعیین اندازه ستونهای این بخش است که در بالای ستونها و پایین بخش فوقانی تنظیم محتوای نمایه، قرار دارد که با کشیدن و رها کردن قابل تنظیم است. نکته مهم آنکه ابزارکهای قرمز برای کاربران ثابت هستند. در حقیقت کاربران قادر به تغییر موقعیت گزینههای ثابتشده نیستند؛ اما مدیر سامانه این قابلیت را دارد.
شکل 20: نمایی از صفحه تنظیمات نمایه کاربران
همچنین در تنظیمات نمایه کاربران گزینهای تحت عنوان «اجازه دادن به کاربران برای سفارشی کردن این صفحه» وجود دارد که با فعالسازی آن امکان سفارشیسازی نمایه به کاربران داده میشود. در این صورت کاربران مطابق شکل 21 در صفحه «نمایه خود» گزینهای تحت عنوان «سفارشیسازی این صفحه» را مشاهده خواهند کرد.
شکل 21: امکان سفارشیسازی صفحه «نمایه من» توسط صاحب نمایه در صورت اجازه مدیر
هر کدام از ابزارکهای موجود در این صفحه را میتوان با کشیدن موشواره جابهجا کرد، همچنین با حرکت موشواره بر روی هر ابزارک دو گزینه «حذف» و «ویرایش» ظاهر میگردد:
با انتخاب گزینه ویرایش ابزارک پنجره تنظیمات ابزارک ظاهر خواهد شد. در این بخش به شرح تنظیمات عمومی ظاهرشده در این پنجره خواهیم پرداخت:
همانطور که ذکر شد صفحه «نمایه کاربر» از تعدادی ابزارک تشکیل شده است که مدیر قادر به «حذف»، «افزودن» و «ویرایش» هر کدام است. در این قسمت به شرح ابزارکهای موجود پرداخته شده است. شایان ذکر است که با نصب افزونههای مختلف ممکن است ابزارکهای جدیدی به موتوشاب افزوده شود. چراکه موتوشاب امکان تولید ابزارک را توسط توسعه افزونه فراهم ساخته است.
تازهها: این ابزارک نوشتههای صفحه «نمایه کاربر» را نمایش میدهد. همچنین امکان ایجاد نوشته جدید را برای کاربر و افرادی که اجازه درج نوشته در صفحه نمایه او را دارند، فراهم میکند. این ابزارک دارای دو تنظیم خاص (علاوه بر تنظیمات عمومی) است:
گروهها: این ابزارک گروههایی که کاربر در آنها عضو است را نشان میدهد. هنگام ویرایش این ابزارک تنها تنظیم خاص «تعداد گروهها برای نمایش» است که بیانکننده تعداد گروههایی است که در این ابزارک قابل مشاهده است. یک گزینه «مشاهده همه» نیز برای مشاهده همه گروههای کاربر وجود دارد. خبرخوان: همانطور که از نام آن بر میآید این ابزارک میتواند با پروتکل «RSS» به مطالب وبگاههای دیگر دسترسی داشته باشد. تنظیمات خاص این ابزارک به شرح زیر است:
متن دلخواه/HTML: این ابزارک برای افزودن متنی دلخواه توسط مدیر است که در نمایه کاربران قابل مشاهده خواهد بود و دارای تو تنظیم خاص است:
درباره من: در نمایه کاربران مجاز، این ابزارک به صورت یک جعبه متن نمایش داده میشود تا کاربر بتواند اطلاعات متنی را وارد کند. جزییات نمایه: با استفاده از این ابزارک، اطلاعات کاربر در نمایه او قابل مشاهده خواهد بود.
تصویر نمایه: این ابزارک برای نمایش تصویر نمایه کاربر است.
ویدیو: این ابزارک در صورت نصب افزونه «ویدیو» قابل مشاهده بوده و برای نمایش ویدیوهای بارگذاری شده توسط کاربر است. به عنوان تنظیمات خاص نیز دو امکان زیر برای پیکربندی آن فراهم شده است:
آلبومهای تصاویر: این ابزارک در صورت نصب افزونه «تصویر» قابل مشاهده بوده و برای نمایش آلبومهای ایجادشده توسط کاربر است. به عنوان تنظیمات خاص نیز دو امکان زیر برای پیکربندی آن فراهم شده است:
دوستان: این ابزارک برای نمایش دوستان کاربر طراحی شده است؛ که دارای یک تنظیم خاص است و آن تعداد دوستانی است که در این ابزارک میبایست نمایش داده شود.
وبلاگ: آخرین نوشتههای داخل بخش وبلاگ کاربر در این قسمت نمایش داده میشود. این ابزارک در صورت نصب افزونه «وبلاگ» قابل مشاهده است. تنها تنظیم خاص این ابزارک «تعداد نوشتهها برای نمایش» در این ابزارک است.
رخدادهای من: آخرین رخدادهای ثبتشده توسط کاربر در این ابزارک قابل نمایش است. این ابزارک در صورت نصب افزونه «رویدادها» قابل مشاهده است.
این بخش نیز مشابه تنظیمات صفحه «نمایه کاربر»، برای سفارشیسازی صفحه «داشبورد» است. شکل 22 نمایی از تنظیمات صفحه «داشبورد» را نمایش میدهد.